Dags att byta jobb?

Dags att byta jobb?

Många av våra kandidater tvekar på om de ska ta steget att avsluta sitt uppdrag eller om de bör stanna kvar. Vi har därför bjudit in Daniel Hansby för att reda ut frågan 

​När är det​ dags att byta jobb?
För att svara på det så behöver du fråga dig själv, vad är det jag vill uppnå och vad är min dröm? Jag tycker det är otroligt viktigt att alltid jobba mot mål för att inte bli fast bland mängden. Men hur undviker du att fastna bland mängden?​

Dröm stort, jobba hårt och låt framgången tala.
När jag jobbade med försäljning hos en telefonoperatör så hade jag en vision om att fakturera högst bruttobelopp bland de drygt 300 anställda i Västsverige. Medan mina kollegor slutade en efter en så stannade jag kvar. Jobbet var rätt slitigt och psykiskt krävande. Efter 1,5 år så nådde jag mitt mål och hamnade som nummer ett. Äntligen!

Det som återstod var en bra lön – men också en strikt begränsad utveckling. Jag hade inte möjligheten att bygga relationer till kunder då allt vi sysslade med var nykundsförsäljning. Jag ville inte heller ta klivet upp som teamledare eftersom det skulle ta bort min chans att jobba som säljare, vilket är det jag gillar. 

En vecka senare så lade jag ut ett inlägg på LinkedIn för att stolt visa upp vad jag uppnått och får grymt bra respons från alla håll. En av personerna som kontaktade mig var Linda Wells på Wells Rekrytering​. Hon hjälpte mig att hamna där jag är idag genom att fråga vad nästa steg var i min utveckling. Jag hamnade då på Cape Media​ där jag fick möjligheten att vara med från uppstart av ett nytt kontor.

Vad händer när vi uppnår ett mål?
Kollar man tillbaka på hur människan fungerat biologiskt sedan våra första steg på jorden, så har vi lyckats göra denna planeten till vad den är idag med hjälp av ämnen i kroppen som får oss att ta till handling som andra levande djur inte hade. Dessa ämnen skapar viljan till fortsatt utveckling och överlevnad. Ett av de absolut viktigaste av dessa kallas dopamin, vilket är en av de viktigaste signalsubstanserna i centrala nervsystemet. Dopamin skapas i kroppen när vi känner att vi uppnått något, eller hittat något vi letar efter. 

Och när vi når delmål, mål eller bara får stryka något på våran ”To do list” så får vi en kick utan dopamin vilket gör att självförtroendet ökar, skapar viljan att pressa oss ännu längre och dessutom att ta eget initiativ. Jobbar du inte mot delmål och långsiktiga mål så kommer det alltså bli svårt för dig att känna effekten av dopamin, och vad händer då? Du kapar sakta självförtroendet och kanske till och med blir deprimerad med tiden som går. Och detta är något jag fått lära mig den hårda vägen, ibland kunde det gå dagar innan jag fick sälja.

Du kan givetvis känna en längtan till att byta jobb även om du lyckas riktigt bra. Din chef kanske lägger för stor press på dig vilket skapar stress, du kanske känner utanförskap eller helt enkelt saknar rätt verktyg för att forma den karriär du vill och givetvis är det så att man skall byta jobb då med.

Så när är det dags?
Jag anser att man är klar på en arbetsplats när man inte längre trivs eller när du nått dina mål så att du har det som merit inför nästa jobb. Meriter säljer sig själva och ger möjlighet till större kliv mellan arbetsplatserna, eftersom det är de som sticker ut på CV:t och skiljer dig ifrån mängden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *